Aurinkopaneelit taloyhtiöön – vinkit onnistuneeseen investointiin
Jotta taloyhtiön aurinkovoimalainvestointi on taloudellisesti kannattava, täytyy suunnittelu tehdä huolella ja asennus laadusta tinkimättä. Hyödynnä asiantuntijan vinkit ja ota ensimmäinen askel sähkön pientuottajaksi!
Oman aurinkovoimalan avulla taloyhtiö voi sekä parantaa energiatehokkuuttaan että saavuttaa kustannussäästöjä. Aurinkosähköjärjestelmän valinta ja mitoitus vaativat kuitenkin tarkkaa suunnittelua ja harkintaa, jotta investointi on kannattava ja mahdollisimman pitkäikäinen.
– Hyvin suunniteltu järjestelmä maksaa itsensä takaisin tyypillisesti noin seitsemässä vuodessa, Tampereen Veran aurinkovoimaloista ja sähköautojen latauspisteistä vastaava yksikön päällikkö Anssi Haanpää kertoo.
Aurinkovoimalan kannattavuus lähtee mitoituksesta
Haanpään mukaan aurinkovoimala on järkevintä mitoittaa siten, että kaikki tuotettu sähkö käytetään taloyhtiön omiin tarpeisiin ilman, että ylimääräistä sähköä joudutaan myymään verkkoon. Optimaalinen tuotanto kattaa 20–30 % taloyhtiön vuosisähkönkulutuksesta.
– Mitä enemmän yhtiö kuluttaa sähköä, sitä isompi voimala sille voidaan toteuttaa. Ja mitä isompi voimala on, sitä halvempi se on rakentaa. Tällöin wattihinta jää edullisimmaksi, Haanpää kertoo.
– Pienempikin voimala saadaan kyllä kannattavaksi, kun se vain mitoitetaan sähkönkulutuksen mukaan. Esimerkiksi kaukolämpökohteissa sähkönkulutus on yleensä pienempi, mutta tällöin aurinkopaneelien ylituotto voidaan ohjata asukkaiden käyttöön perustamalla energiayhteisö.
Haanpään mukaan onkin harhaluulo, ettei aurinkovoimalainvestointia saisi kannattavaksi, ellei taloyhtiössä ole sähköautojen latausmahdollisuutta. Toisaalta jos taloyhtiö investoi aurinkopaneeleihin ennen sähköautojen latauspisteitä, mahdollinen sähkönkulutuksen kasvu tulee kuitenkin ottaa huomioon.
– Taloyhtiön koko kattopinta-ala kannattaa hyödyntää kerralla, sillä paneelien lisääminen jälkikäteen on hankalaa. Samassa järjestelmässä tulee käyttää saman tyypin paneeleja, mutta paneelien tekniikka kehittyy koko ajan ja uusien mallien myötä vanhoja ei enää välttämättä ole saatavilla. Totta kai aina voi rakentaa uuden järjestelmän, mutta silloin kustannukset ovat kovat, Haanpää muistuttaa.
Aina taloyhtiöt eivät kuitenkaan tavoittele pelkkiä kustannussäästöjä, vaan tavoitteena voi olla esimerkiksi energialuokan parantaminen. Kaukolämpökiinteistössä se voidaan tehdä nimenomaan aurinkopaneelien avulla.
Laadukas asennus takaa pitkän elinkaaren ja varmistaa aurinkopaneelien turvallisen käytön
Kun taloyhtiö hankkii aurinkovoimalainvestoinnilleen luotettavan kumppanin, sen ei tarvitse nähdä vaivaa ottaakseen selvää eri paneelien ominaisuuksista tai asentamisen lainalaisuuksista. Haanpään mukaan muutakaan erityisosaamista tai -tietämystä ei tarvita, kun kumppani huolehtii kaiken aina suunnittelusta asennukseen.
– Ainoa, mikä pitää tietää, on sähkönkulutus vuositasolla. Ja senkin me voimme selvittää asiakkaan puolesta, jos kiinteistö sijaitsee Tampereen Energia Sähköverkon verkkoalueella.
Kumppaninvalinta kannattaa kuitenkin tehdä huolella, sillä aurinkopaneelien laadukas asennustyö säästää taloyhtiön monelta murheelta.
– Esimerkiksi sellainen tilanne on tullut vastaan, että villahuopakatolle on hankittu betonipainoilla kiinnitettävät aurinkopaneelit. Ajansaatossa painot ovat rikkoneet katon. Asentajan tuleekin tietää, minkälainen kiinnitysratkaisu millekin kattotyypille sopii, Haanpää muistuttaa.
Kiinnitysratkaisun lisäksi asennuksessa tulee huolehtia sähkö- ja paloturvallisuudesta, ja asentaa muun muassa hätä-seis-kytkimet.
– Meiltä saa aurinkopaneeleille jopa 25 vuoden ja invertterille 10 vuoden takuun. Kun asennustyö tehdään huolellisesti, paneelit maksavat varmasti itsensä takaisin tuona aikana.
Ilmainen kartoitus antaa suunnan aurinkopaneeli-investoinnille
Haanpään mukaan helpoin tapa aloittaa aurinkovoimalainvestoinnin suunnittelu, on tilata ilmainen kartoitus. Kartoituksen aikana käydään läpi muun muassa taloyhtiön katon tilanne.
Jos katto on hyväkuntoinen, Haanpään mukaan paras hetki hankkia aurinkovoimala on nyt.
– Paneeleja voidaan asentaa niin kauan, kun katolla ei ole lunta. Nyt onkin hyvä hetki tilata aurinkopaneelit ja sopia asennusaikataulu, sillä keväällä lumien sulaessa ja auringon paistaessa monella muullakin taloyhtiöllä saattaa olla paneelihankinta mielessä.
Harkitsetko aurinkopaneeleita taloyhtiöön? Huomioi nämä:
- Hanki aurinkopaneelit tunnetulta valmistajalta. Tällöin varmistat, että esimerkiksi takuu pysyy voimassa ja varaosia on saatavilla myös siinä tapauksessa, että yksittäinen maahantuoja lopettaisi toimintansa.
- Panosta asiantuntevaan urakoitsijaan, joka valitsee teidän kattoonne ja Suomen sääolosuhteisiin sopivan kiinnitysratkaisun.
- Harkitse invertteriä, jonka tekniikka tukee akkuteknologiaa. Kun tulevaisuudessa taloyhtiökohtaisten akkujen hinnat laskevat ja sähkön hinta on mahdollisesti noussut, akusto voi olla hyvinkin kannattava ratkaisu.
- Varmista, että aurinkopaneelit on asennettu paloturvallisesti ja tarvittavat hätä-seis-piirit on kytketty.
Tampereen Vera on Tampereen Energian tytäryhtiö. Yhtiö suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää sähköverkkoja ulkovalaistuksia ja liikenneratkaisuja. Veran erikoisosaamista ovat aurinkovoimaloiden- ja sähköautojen latauspisteiden asennukset.