Kestävän kehityksen asiantuntijapalveluihin erikoistuneiden Ekokumppaneiden Sami Seuna neuvoo työkseen taloyhtiöitä energia-asioissa. Hän on seurannut lähietäisyydeltä sitä, miten viime vuosina taloyhtiöiden kiinnostuksen painopisteet ovat vaihtuneet, mikä taloyhtiöissä puhututtaa ja mitä tulevaisuudessa on luvassa. Tältä energiaremonttirintamalla näyttää juuri nyt:

Sähköautojen latauspisteet vievät voiton aurinkopaneeleista

Seunan mukaan taloyhtiöt ottavat energianeuvontaan tällä hetkellä eniten yhteyttä aurinkosähköön ja sähköautojen latauspisteisiin liittyen.

– Aurinkosähkö on taloyhtiöissä kuuma peruna, mutta tärkeysjärjestyksessä latauspisteet nousevat kärkeen. Taloyhtiön asukkaat hankkivat sähköautoja ja ongelmaksi muodostuu, jos latauspisteitä ei ole, Seuna toteaa.

Toisaalta kyseiset investoinnit kytkeytyvät Seunan mukaan vahvasti toisiinsa, koska molemmissa on kyse sähköjärjestelmän muutoksista. Latauspisteiden kasvattama sähkönkulutus parantaa myös aurinkopaneelien kannattavuutta.

– Taloyhtiön pitäisi pyrkiä käyttämään kaikki tuottamansa sähkö itse, mutta esimerkiksi vanhemmissa taloyhtiöissä kiinteistön sähköjärjestelmä ja talotekniikka ovat kevyet, eikä sen sähkönkulutus ole siksi kovin suurta, Seuna taustoittaa.

Jotta aurinkopaneeli-investointi saadaan tällaisessa kohteessa kannattavaksi, voidaan jossain tapauksessa harkita aurinkosähkön hyödyntämistä myös asuntojen taloussähkön tarpeisiin (takamittarointimalli). Joissakin tapauksissa voidaan harkita taloyhtiörajatkin ylittävää energiayhteisömallilla. Myös runsas sähköautojen osuus nostaa kiinteistökäytön kysyntää ja on siis eduksi aurinkosähkölle. Joissakin harvoissa taloyhtiöissä asuntojen taloussähkö on osa kiinteistösähköä, joka on otollinen lähtötilanne aurinkosähköjärjestelmälle.

– Joskus taloyhtiöille on tarjottu ihan liian isoja järjestelmiä, joita on perusteltu sillä, että ylijäävä osuus kannattaa myydä. Aurinkopaneelit kuitenkin tuottavat eniten sähköä kesäisin, jolloin pörssisähkön hinta on matalalla. Tällöin myydystä sähköstä ei saa kovin kummoista korvausta. Jos taloyhtiö taas käyttää tuottamansa sähkön itse, se säästää sähkönsiirron ja verot, Seuna muistuttaa.

Seunan mukaan onnistuneen aurinkopaneeli-investoinnin a ja o onkin juuri oikean kokoiseksi mitoitettu järjestelmä. Myös mahdollinen tulevaisuudessa siintävä kattoremontti kannattaa ottaa huomioon:

– Jos kattoremontti on juuri tulossa, aurinkopaneelien hankintaa kannattaa lykätä. Remontin ajaksi paneelit pitää purkaa ja sen jälkeen asentaa uudestaan. Siitä tulee ylimääräisiä kustannuksia.

Kiinteistötason akkujärjestelmät ovat vielä tulevaisuutta

Seuna uskoo, että lähivuosina aikana taloyhtiöissä tulevat yleistymään erilaiset kiinteistötason akkujärjestelmät. Tällä hetkellä akut ovat vielä kalliita, mutta yleistyessään ne tulevat parantamaan aurinkosähkön oman käytön suhdetta, kun osa itsetuotetusta sähköstä voidaan käyttää suoraan ja loput varastoida illan ja yön varalle.

– Akkujen tuloa on povattu jo pitkään, mutta nähdäkseni ne tekevät vielä tuloaan. Uskon kuitenkin, että kiinteistökohtaiset akut yleistyvät seuraavan 10 vuoden sisällä, hän ennustaa.

Korkotason nousu ja avustusten puute hillitsevät innostusta lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen

Siinä missä aurinkosähkö ja sähköautojen lataus ovat kasvattaneet kiinnostustaan, lämmitysjärjestelmiin liittyvät muutokset ovat jääneet taloyhtiöissä taka-alalle. Kohonnut korkotaso ja Ara-tuen poistuminen näkyvät Seunan mukaan myös energianeuvonnassa.

– Kun Ara-energia-avustusta oli saatavilla, energiaremonttien saralla oli hektistä. Nyt kun tukea ei saa ja lainojen korot ovat korkeat, taloyhtiöiden kiinnostus esimerkiksi maalämpöä ja lämmöntalteenottojärjestelmiä kohtaan on laskenut. Energiaremontit rahoitetaan tyypillisesti lainalla, ja korkojen nousu on pitkittänyt investointien takaisinmaksuaikoja.

Seunan mukaan energiansäästömielessä taloyhtiöitä kiinnostavat tällä hetkellä enemmänkin ilmanvaihtoon liittyvät toimenpiteet.

– Ilmanvaihtokoneiden puhaltimissa ja säädettävyydessä on tapahtunut merkittäviä parannuksia, ja uudet järjestelmät ovat aiempaa energiatehokkaampia. Ilmanvaihtoremontissa on kuitenkin hyvä lähteä ennen kaikkea sisäilman laadusta, sillä kun remontti tehdään järkevästi, sisäilma paranee.

Seuna ei kuitenkaan kannusta taloyhtiöitä ryhtymään remonttiin suin päin, vaan ensiksi on hyvä selvittää taloyhtiön todellinen tilanne.

– Satunnaishavainnot sieltä ja täältä eivät ole riittävää tietoa. On järkevämpää tehdä mittauksia ja järjestelmällisiä muistiinpanoja siitä, miten sisäilmankosteus, hiilidioksiditasot ja sisälämpötilat käyttäytyvät asunnoissa ja yhteisissä tiloissa. Kun niitä lähdetään mittaamaan, niin yleensä huomataan, että lämpötilat ovat korkeammalla kuin luullaankaan.

Piilevää säästöpotentiaalia löytyy yleensä rappukäytävistä ja varastotiloista, joiden lämpötilat pidetään tarpeettoman korkeana. Seunan mukaan porraskäytävissä riittää 17 astetta, kun taas varastoissa lämpötila voi olla sitäkin matalampi – kunhan ilmankosteus pysyy hallinnassa.

– Ja jos asuntojen lämpötilat vaihtelevat merkittävästi keskenään, kannattaa tehdä rakennustasolla patteriverkoston säätö.

Energianeuvonta helpottaa päätöksentekoa

Olipa taloyhtiöllä mielessä mikä tahansa energiaremontti, Seuna kannustaa olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä alueelliseen energianeuvontaan.

– Energianeuvonta on maksutonta ja puolueetonta palvelua, joka tarjoaa taloyhtiöille apua energiaremonttien suunnitteluvaiheessa. Mitä aiemmin taloyhtiö on yhteydessä, sen parempi, sillä energianeuvojan kanssa suunnitelmat voivat tarkentua ja samalla mennä kannattavampaan suuntaan. On hyvin yleistä, että asiakas on yhteydessä yhdestä asiasta, mutta äkkiä käykin selväksi, että investointi kannattaakin kohdentaa jonnekin muualle.

– On tyypillistä, että ihmiset yllättyvät, kuinka paljon neuvonnasta onkaan hyötyä, Seuna päättää.

Tampereella energianeuvontaa tarjoaa Ekokumppanit. Lue lisää täältä.