Sähkön hinta nousee syksyä kohti – millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt?
Monessa kotitaloudessa pohditaan parhaillaan, minkälaiseen sähkösopimukseen kannattaa tarttua tulevaksi talveksi. Asiakkuusjohtajamme Mikko Erman mukaan tärkeintä on arvioida sitä, miten hyvin sietää epävarmuutta.
Viime vuoteen verrattuna sähkömarkkinoiden näkymät ovat valoisat. Olkiluoto 3 -ydinvoimala on toiminnassa ja Euroopassa kaasuvarastojen tilanne on hyvä. Kuten viime viikot ovat osoittaneet, sähkön hinnassa tapahtuu kuitenkin muutoksia jopa päivätasolla. Vuodenaikojen välinen vaihtelu sen sijaan on tuttu ilmiö jo ajalta ennen energiakriisiä.
– Viime vuoteen verrattuna hinnat ovat tulleet alaspäin, mutta tyypillisesti sähkön hinta nousee syksyä kohti sitä mukaa, kun sähkön käyttö lisääntyy. Johdannaismarkkinalla tulevat talvet hinnoitellaan noin kaksi kertaa yhtä kalliiksi kuin tämä ja tuleva kesä, kertoo Tampereen Energian asiakkuusjohtaja Mikko Erma.
Vaikka talven hinnat näyttävät viime vuotta maltillisemmilta, lopullista hintatasoa on tällä hetkellä mahdoton ennustaa. Erman mukaan se tulee määräytymään pitkälti syksyn ja talven säiden perusteella.
– Markkinan hintaodotukset ovat tällä hetkellä melko optimistiset, ja sen takia myös me alensimme määräaikaisten sähkösopimustemme hintoja äskettäin. Hintojen voidaan kuitenkin odottaa nousevan, jos loppuvuosi toteutuu normaalia kuivempana ja pohjoismaiset vesivarannot laskevat tai talvesta tulee odotettua kylmempi. Vaikka sähköomavaraisuutemme on parantunut, eli muun muassa tuulivoimaloita on rakennettu lisää, olemme silti kovimman kulutuksen hetkillä riippuvaisia tuontisähköstä ja se näkyy suurina hintavaihteluina.
Minkälainen sähkösopimus on paras valinta tulevaan talveen?
Epävarmasta tilanteesta huolimatta tulevan talven sähkösopimuksia tehdään kotitalouksissa juuri nyt. Mikko Erman mukaan valintaa kannattaa tehdä tämän päivän spot-hinnan sijaan sen perusteella, minkälaista riskiä uskoo sietävänsä läpi talven.
– Moni meistä pohtii parhaillaan, suojaako sähkön hinnan määräaikaisella sopimuksella vai valitseeko pörssisähkön. Tärkeintä on tunnistaa oma riskinsietokykynsä ja valita siihen sopiva tuote. Myös kotitalouden sähkönkulutustottumukset ja asumismuoto vaikuttavat valintaan.
Erman mukaan määräaikainen tuote on turvallinen valinta silloin, kun kotitalous haluaa varmistaa sähkön hinnan koko sopimuskaudelle.
– Määräaikaisella sopimuksella suojaudut mahdollisilta hintapiikeiltä, joita sähköntuotannon näkökulmasta epäsuotuisat sääolosuhteet voivat tuoda tullessaan.
Erityisesti maalämpö- tai sähkölämmitteisissä kiinteistöissä, jossa kulutus painottuu voimakkaasti vuoden kylmimpään ja kalleimpaan ajanjaksoon, määräaikainen sopimus voi tuoda mielenrauhaa.
– Jos taas sähkön kulutus on läpi vuoden tasaista, pidemmän aikavälin keskihinta myös pörssisähkössä jää todennäköisesti matalaksi. Esimerkiksi kaukolämmitetyssä kerrostaloasunnossa kulutus on vuoden ympäri melko maltillista, Erma toteaa.
Määräaikaisissa sopimuksissa on myös eroja niiden pituuden suhteen. Pisin mahdollinen määräaikaisuus on hyvä valinta silloin, jos haluaa tietää sähkön hinnan pitkäksi aikaa eteenpäin.
– Esimerkiksi Tampereen Energialla on tällä hetkellä myynnissä kahta eri mittaista määräaikaista sopimusta, joista kuluttaja voi valita itselleen sopivamman, Erma kertoo.
Määräaikainen sähkösopimus vai pörssisähkö?
- Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta on sama koko sopimuskauden. Kiinteä hinta helpottaa sähkölaskun loppusumman ennustamista, mutta laskun suuruuteen voi vaikuttaa vain omaa kulutusta pienentämällä.
- Spot- eli pörssituotteessa sähkön hinta muuttuu kerran tunnissa pörssinoteerauksen mukaan. Kotitalous hyötyy sopimuksesta eniten silloin, kun se pystyy ohjaamaan kulutusta edullisimpiin tunteihin ja kun sähkön pörssihinta on alhaisimmillaan.