Tietotekniikkaa opiskelevan Aleksandra Bohmin kesätyö vie hänet erikoisiin paikkoihin. Tampereen Energian tietoliikenneharjoittelijana työskentelevä Bohm tekee töitä ympäri kaupunkia siellä, missä voimalaitokset toisiinsa kytkevä tietoliikenneverkko kulkee.

Tamperelainen opiskelija Aleksandra Bohm työskentelee tänä kesänä Tampereen Energian tietoliikenneharjoittelijana. Äkkiä voisi kuvitella, että työtä tehdään pääsääntöisesti ruudun äärellä koodia kirjoittaen, mutta totuus on kaikkea muuta.

– En koodaa yhtään, vaan olen tehnyt esimerkiksi erilaisia kaapelointeja Tampereen Energian pääkonttorilla Ratinassa ja sähköasemilla. Isoimpana kokonaisuutena työhöni kuuluu tietoliikenneverkon dokumentointi, minkä tiimoilta olen käynyt kaikilla voimalaitoksilla, lämpökeskuksissa ja pumppaamoissa, hän luettelee.

Bohm on päässyt myös Naistenlahden biovoimalaitoksen yhteydessä sijaitsevaan polttoaineluolastoon sekä laitoksen katolle. Viimeisimmällä keikallaan Bohm oli tutkimassa keskiputouksen vesivoimalaitoksen kaapelointeja radiolinkin asennusta varten. Se vei hänet Tammerkosken alla kulkevaan tunneliin.

– Tässä työssä ei voi pelätä korkeita tai ahtaita paikkoja tai pimeää. Tyhjällä sähköasemalla tulee joskus mietittyä, että onkohan täällä haamuja, Bohm sanoo nauraen.

Tietoliikenneverkot mahdollistavat ympäri kaupunkia sijaitsevien yksiköiden etäohjauksen

Aleksandra Bohmin liikkuvaa kesätyötä selittää se, että Tampereen Energian tietoliikenneverkko on erittäin laaja. Verkko yhdistää ympäri kaupunkia toimivat yksiköt valvomoihin, joista niitä ja niiden automaatiota ohjataan etänä vuorokauden ympäri.

– Se tekee tästä mielenkiintoista. Koulussa olemme tehneet jotain pikkuprojekteja ja esimerkkihommia, joten oli yllätys, miten laaja tietoverkon kokonaisuus ja siihen liittyvät asiat täällä ovat. Ensiksi se hirvitti, mutta on ollut hienoa päästä näkemään, miten tämä on tehty ja toteutettu, Bohm toteaa.

Bohmia kiehtoo myös kyberturvallisuus, joka on energia-alalla todella korkealla tasolla.

– Kun puhutaan kriittisestä infrasta ja tästä vallitsevasta maailmantilanteesta, on ollut kiinnostava nähdä, miten sitä hallinnoidaan ja samalla lisätä ymmärrystä siitä, hän pohtii.

Kesätyöntekijöiden tiivis porukka

Kuluva kesä on Aleksandra Bohmin ensimmäinen kesä Tampereen Energialla. Oman ammattitaitonsa lisäksi hän onkin päässyt syventämään ymmärrystä energia-alasta ja sen lainalaisuuksista. Hyvinä tuutoreina ovat toimineet paitsi lähimmät kollegat myös muut kesätyöntekijät, joista on muodostunut kesän mittaan oma porukkansa.

– On hienoa päästä juttelemaan muiden kesätyöntekijöiden kanssa siitä, minkälaista heidän kesätyönsä on.  Kesätyöntekijät kertovat työstään eri näkökulmasta kuin ammattilaiset, joille moni asia on jo itsestäänselvyys, Bohm toteaa.

Kesätyöntekijöillä on muun muassa käytössä yhteinen Teams-ryhmä, minkä lisäksi he ovat tehneet tutustumiskäyntejä eri voimalaitoksiin ja kaukolämpötyömaalle.

– Tämä työ on ollut ihan parasta, on ollut lottovoitto päästä tekemään tätä. Päivät menevät nopeasti, kun on mielenkiintoista asiaa ja jatkuvaa oppimista, Aleksandra Bohm summaa.

Sinustako kesäenergialainen?

Energiakesä odottaa!

Etsitkö kesätöitä, joissa saat mielenkiintoisia työtehtäviä, vastuuta ja reppukaupalla uusia oppeja? Tule meille töihin! Kesätyöhakumme käynnistyy tyypillisesti tammikuussa, heti loppiaisen jälkeen. Tarjolla on kymmeniä työpaikkoja erilaisissa tehtävissä asentajista asiantuntijaharjoittelijoihin.