Tampereen Hiedanrannassa on aloitettu hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön kaupallinen tuotanto ensimmäistä kertaa Suomessa.
Tampereen Hiedanrannassa on aloitettu hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön kaupallinen tuotanto ensimmäistä kertaa Suomessa.
Hiedanranta toimii kehitysalustana hankkeessa, jossa alueella toimiva Carbofex Oy tuottaa kaukolämpöä päätuotteensa biohiilen valmistuksen ohessa. Kaukolämmön ostaa Tampereen Energia Oy, joka jakelee sen kaukolämpöverkossaan omille asiakkailleen. Hiedanrannan kehityshanke on edistänyt yhteistyön toteuttamista ja on myös hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön ensimmäinen asiakas.
Carbofexin tehdas kuumentaa pirkanmaalaista puuta mineraalimuotoon, biohiileksi. Se tapahtuu kuivatislaamalla eli pyrolyysillä. Kun biohiiltä käytetään esimerkiksi viherrakentamisessa maanparannusaineena, sillä sidotaan hiilidioksidia maaperään pysyvästi. Tuotannossa syntyy samalla ylijäämälämpöä, jota hyödynnetään kaukolämmöksi.
Biohiilen tuotannossa sidotaan käytettävän puun hiilestä 50 prosenttia muotoon, josta se ei vapaudu takaisin kiertoon. Kuivatislauksessa vapautuu pyrolyysikaasua ja -öljyä, joista 30 prosenttia käytetään prosessissa energiana ja loput 70 prosenttia on käytettävissä kaukolämmön tuotantoon. Lopputuloksena on hiilidioksidinegatiivinen kokonaisprosessi, kun hiiltä sidotaan enemmän kuin tuotetaan päästöjä.
Tampereen Energialle Hiedanrannan ratkaisu on jatkumoa kaukolämpöverkon avautumiselle: kaksi vuotta sitten tamperelainen taloyhtiö alkoi myydä ylijäämäistä lämpöään käytettäväksi Tampereen Energian kaukolämpöverkossa.
– Kaukolämmön hankinta Carbofexiltä tukee Tampereen Energian tavoitteita energiaverkkojen avoimuudesta, edelläkävijyydestä ja ilmaston kannalta kestävistä ratkaisuista. Kun useat eri tuottajat voivat tuottaa energiaa kaukolämpöverkkoon, varmistetaan sillä osaltaan myös kaukolämmön kilpailukykyinen, vakaa hinta, sanoo energiamarkkinoista vastaava johtaja Jukka Joronen Tampereen Energia Oy:stä.
Noin 30 kerrostalon lämpö
Tampereen Energia aloitti Hiedanrannan kaukolämpöverkon rakentamisen jo viime keväänä, ja tähän asti alueelle on tullut kaukolämpö lähiseudun voima- ja lämpölaitoksista. Carbofexin lämmöntalteenottokattilan koekäyttö alkoi viime viikolla (viikko 42). Hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön toimitukset asiakkaille aloitetaan heti koekäytön jälkeen tämän syksyn aikana.
Kaukolämpöä arvioidaan tuotettavan noin 30 kerrostalon vuotuista tarvetta vastaava määrä. Sitä käytetään esimerkiksi Hiedanrannan nykyisten, muun muassa kaupungin kulttuuritoiminnan käytössä olevien tilojen lämmittämiseen.
– Hiedanrannassa halutaan kokeilla ja kehittää uusia asioita. Hiilidioksidinegatiivisen kaukolämmön toteutuminen on merkittävä osoitus onnistuneesta kehitystoiminnasta, jossa haetaan kustannustehokkaita ratkaisuja ilmastomuutokseen. Uudesta kaupunginosasta halutaan tehdä älykäs ja kestävä yhdessä innovatiivisten kehittäjien kanssa, toteaa hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju.
Vuodessa Carbofexin laitos sitoo hiilidioksidia jopa 2500 tonnia, kun jokainen tuotettu kilogramma biohiiltä sitoo noin 3,5 kg hiilidioksidia maaperään. Biohiiltä käytetään myös suodattamiseen. Hulevesien käsittely on yksi käyttökohde, jota on tarkoitus kokeilla myös Hiedanrannassa.
Laajennettava ja muunneltava konsepti
Carbofexin laitos on mahdollisesti maailman ensimmäinen sekä biohiiltä että hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä tuottava tehdas. Vastaavan laajuista toteutusta ei ole tiedossa.
Mikäli Carbofexin kapasiteettia nostetaan, kasvaa myös kaukolämpökapasiteetti, jolloin hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä pystytään Tampereen Energian kaukolämpöverkossa jakamaan asiakkaille yhä suuremmalla alueella.
– Tuotanto on mahdollista isoissakin yksiköissä, ja tekniikkamme on muunneltavissa myös vientiin. Lämmön lisäksi voidaan tuottaa kylmää tai vettä kuivuudesta kärsiville alueille, kun syntyvä energia käytetään meriveden tislaamiseen makeaksi vedeksi. Tekniikoita ilmaston muutoksen torjumiseen siis on, toimitusjohtaja Sampo Tukiainen sanoo.
Hiedanranta toimii kehittämisen alustana älykkyyttä ja kestävyyttä sekä kiertotalouden ratkaisuja edistäville kokeiluille ja hankkeille. Yhteistyötä tehdään kaupunkilaisten, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden kanssa.
– Hiedanrannan kokeileva ilmapiiri ja uuden tekemisen henki sopivat meille hyvin.
Paikan valintaan vaikutti myös hyvä sijainti ja kaukolämpöverkon läheisyys. Sopivat tilat löytyivät entisestä tehdasalueen paloasemasta, toimitusjohtaja Tukiainen kertoo.
Tulevaisuuden Hiedanranta muodostaa yhdessä Lielahden kanssa läntisen Tampereen uuden keskuksen. Noin neljän kilometrin päässä keskustasta oleva uusi kaupunginosa on tulevan raitiotiereitin varrella. Hiedanrantaan suunnitellaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle.